Hauska saksien käytön ja leikkaamisen harjoitus!

EmmiArtikkelit

Lasten saksien käytön suosikkiharjoitus toimintaterapiassa on silppuriboksi. Yhtä hyvin sen voi toteuttaa kotona niin harjoiteltava taito siirtyy helposti arkeen.

IMG_0343_result

Silppuriboksin idea on helppo. Tarjottimelle tai matalareunaiseen boksiin (laatikkoon) kerätään kaikkea mahdollista leikattavaa, eli silputtavaa! Työ on sitä hauskempaa, mitä erilaisempia materiaaleja on silputtavana. Silppuamista voi tehdä pöydän ääressä tai matalalla jakkaralla istuen, milloin silppuriboksi sijoitetaan lattialle käsien alapuolelle. Silloin eivät villeimmätkään pillit pääse sinkoilemaan pitkin huonetta.

 

IMG_0360_result

Valmiita materiaaleja, joista lapsi voi valita mitä haluaa silputa.

Harjoitukseen kannattaa valita materiaaleja joiden leikkaustuntuma on erilainen, mutta kuitenkin tarpeeksi helppo, jotta lapsi onnistuu siinä turvallisesti. Erilaiset paperit, kankaat, pillit, piippurassit, muovit ja muovailuvahat käyvät hyvin materiaaliksi. Raidalliset paperit ovat hyviä, koska niissä on valmiiksi leikkausviivat, joita voi seurata.

Ennen:

IMG_0399_result

Jälkeen:

IMG_0400_result

Jotkut vanhemmat ovat kertoneet meille kuinka lapsi on innostunut kotona leikkaamisesta ja silpunneet omatoimisesti samalla kun vanhempi on kokkaillut näköetäisyydellä.

Sippuriboksi on turvallinen ja hauska tapa harjoitella saksien käyttöä, mutta vaatii vanhemmalta kannustavaa läsnäoloa. Yhdessä on kiva kuunnella miltä erilaiset materiaalit kuulostavat leikatessa. Yleisenä havaintona olemme huomanneet, että vanhemmat ovat arkoja antamaan lastensa harjoitella saksien käyttöä.

Usein lapset haluavat viedä silppuamansa materiaalit kotiin. Aluksi niitä on ihmetelty, kun olemme vaihtaneet kuulumisia vanhempien kanssa odotustilassa. Seuraavalla viikolla jotkut lapset ovat tuoneet terapiaan kotona silppuamansa materiaalit.

Idea silppuriboksiin löytyi muutama vuosi sitten englanninkieliseltä nettisivulta. Nyt pääsiäislomalla  meillä oli aikaa työstää oma suomenkielinen ohje, toivottavasti siitä on iloa teille!

Silppuriboksiksi sopivat matalareunaiset laatikot, tarjottimet tai vaikka laatikoiden kannet!